Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, aktiviteler yoluyla sağlık ve iyilik halinin geliştirilmesine odaklı kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı, insanların günlük yaşam aktivitelerine katılmalarını sağlamaktır. Ergoterapistler bu amaçlarına insan ve topluluklarla birlikte çalışarak onların istedikleri, ihtiyaç duydukları ya da yapmaları gereken aktivitelere katılım becerilerini geliştirerek, aktiviteyi veya çevreyi, kişilerin aktivite katılımlarını daha iyi destekleyecek şekilde değiştirerek ulaşırlar.

Duyu Bütünleme Terapisi

Duyusal bütünleme, çevreden gelen uyaranların ve deneyimlerin beyinde işlenme süreci sonunda ortaya çıkan motor davranışları, duygu ve dikkat gibi tepkileri ifade etmektedir. Duyusal deneyimlerden yoksun kalmak; önemli ve kalıcı bilişsel, sosyal ve duygusal işlev bozukluklarına sebep olabilmektedir. İyi düzenlenmiş zengin ve uyarıcı bir çevre ile kendi başına aktivite başlatan ve devam ettiren çocuklar; dikkat becerilerini geliştirerek ve etkileşimler kurarak duyusal açıdan da sağlıklı bir gelişim süreci yaşamaktadır.

Duyu bütünleme terapisi; doğru, adaptif ve işlevsel cevapları açığa çıkarmak maksadıyla, bireye göre planlanıp uygulanan özel programlar ve duyusal olarak zenginleştirilmiş interaktif eğlenceli oyun ve farklı etkinliklerden oluşan bir tedavi şeklidir. Tedavi şekli beynin yapısal veya fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneği olarak ifade edilen nöroplastisite temel alınarak uygulanır. Tedavide beyin sapı seviyesinde işlenen zenginleştirilmiş duyusal ortam ve fırsatların çocuklara uygun şekilde yapılandırılmış duyusal ve motor anlamda belirli zorluklar içeren etkinlikler düzenlenerek limbik sistem üzerinde çocuğun motivasyonunu uyarıp, çocuğu zorlayan ve daha kompleks somatomotor adaptif yanıtlar meydana çıkaran sensory-motor aktiviteler kullanılır. Bu aktiviteler “görsel, işitsel, taktil (dokunsal), vestibuler, proprioseptif, tat” duyuları uyaran, çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda ergoterapist tarafından düzenlenmektedir.

El Rehabilitasyonu

El terapisi; omuz kuşağı, dirsek, el bileği ve eli kapsayan üst ekstremite bölgelerini tedavi etmenin sanat ve bilimidir. El terapisinde üst ekstremite anatomisi, fizyolojisi ve kinezyolojisi gibi temel bilimler ile aktivite ve fonksiyon bütünleştirilerek uygulamalar yapılmaktadır. El terapistleri ise el terapisi alanında özelleşmiş, yaralanma sonrası kişileri değerlendirme, tedaviyi planlama ve uygulama basamaklarında aktif rol alan ergoterapistler veya fizyoterapistlerdir. El terapistleri kişilerin günlük yaşama tam katılımını sağlamak ve rollerini yerine getirme becerisini arttırmak amacıyla önleyici/koruyucu, fonksiyonu destekleyici veya üst ekstremite patolojisini iyileştirici terapatik müdahaleler uygulamaktadırlar

Kognitif (Bilişsel) Rehabilitasyon

Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir. 

Bunlar,

Dikkat (sürekli, seçici, kaydırma), 

Algılama (görsel, uzaysal, işitsel, taktil), 

Oryantasyon , 

Hafıza (kısa dönem, uzun dönem, topoğrafik-yer hafıza), 

Yönetimsel fonksiyonlar (problem çözme ve hızlı karar verme,) 

Öğrenme ve bilgiyi kullanma, 

Karmaşık becerilerin kazanılması planlama, 

Organizasyon soyut düşünme, 

Matematiksel yeteneklerdir.

Ergoterapistler bilişsel problemlerin günlük yaşam aktiviteleri, sosyal etkileşimi ve rutinleri nasıl etkilediğini belirleme konusunda uzmandır.   

Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik rehabilitasyonda ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerinde, kişisel bakım aktivitelerinde, iş ve üretime yönelik aktivitelerde bireylerin maksimum bağımsızlığa ulaşmalarını sağlamak amaçlanır. Kognitif problemler, duyusal sorunlar, hareket kayıpları, koordinasyon ve denge bozuklukları, aktivite kaybı gibi kişinin ihtiyacı olan alanlarda çalışmalar yapılmaktadır.

Ergoterapi müdahalelerinde bireylerin hareket kayıplarının giderilmesi üzerinde çalışılırken aynı zamanda fonksiyonelliği engelleyen fiziksel, kognitif ve çevresel etmenler bir arada incelenip terapi programı hazırlanır. Aktivitelerin yapılamamasında hareket kayıplarının önüne geçilemeyeceği durumlarda bireylerin çevresel düzenlemeleri yapılarak, adaptif cihaz ve ortez kullanımına teşvik edilip öğretilerek günlük yaşam aktivitelerinde maksimum bağımsızlığa ulaşmalarında bütüncül bir bakış açısı ile terapi uygulanır.

Pediatrik Rehabilitasyon

Ergoterapistler, eşlik eden tıbbi tanı gözetmeksizin 18 yaşından küçük tüm bebek, çocuk ve gençlerle çalışabilirler. Çocukların beslenme, oyun oynama, okul ve kendine bakım aktivitelerini; kısacası günlük yaşam aktivitelerine katılımdaki becerilerini değerlendirir. Ergoterapistler, tüm bu aktiviteleri yaparken çocuğun katılımını, başarısını ve bağımsızlığını maksimum seviyeye çıkarmak için uzman yaklaşımlar ve teknikler uygular.

Pediatrik ergoterapistler yapılan değerlendirme ve gözlemler sonucu, uygun program yöntemini çocukların yaşı ve ihtiyacı doğrultusunda düzenleyerek süreci yürütürler.

Pediatrik Ergoterapiye Kimler Başvurabilir?

Pediatrik ergoterapiye; günlük yaşam aktivitelerinde zorlanan, regülasyon sağlayamayan, denge ve koordinasyon gibi kas iskelet fonksiyonlarında zorlanan, 18 yaşından küçük tüm bebek, çocuk ve gençler için değerlendirme alınabilir.

Eşlik Eden Tanısı Olmayan Çocuklar

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu

Uyaran Eksikliği

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi, Disgrafi, Dispraksi)

Genetik Bozukluklar, Doğumsal Anomaliler (Down Sendromu, Spina Bifida, Serebral Palsi…)

Gelişim Geriliği