OTİZ SPEKTRUM BOZUKLUĞU
Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan veya küçük yaşlarda ortaya çıkan nöro-gelişimsel farklılıklardır. Beynin işleyişini etkileyen bir takım sinir sistemi sorunlarından kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
Günümüzde otizme neyin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak genetik kaynaklı olduğuna dair bulgular mevcuttur. Elde edilen bu bulgularda hangi gen veya genlerden kaynaklandığı hala bilinmemektedir. Genetiğin etkili olmasının yanında çevresel faktörlerinde otizme yol açabileceğine dair görüşler vardır ve araştırmalar bugün hala devam etmektedir. Otizm Spektrum bozukluğunun ailenin sosyo ekonomik, çocuğu yetiştirme özellikleri ile ilgisi yoktur.
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ
-Göz teması kurmamak
-Adıyla seslenildiğinde tepki vermemek
-Sallanma , kanat çırpma veya parmak ucunda yürüme gibi tekrarlı davranışlar sergilemek
-Dönen nesnelere ilgi duymak
-Rutinlere aşırı bağlı olmak ( Takıntıların olması )
-Konuşmada gecikme yaşamak
-Gelişimde gerileme göstermek
-Parmakla bir şeyi işaret etmemek
-Bay-bay yapma gibi jestleri kullanmamak
-Mimikleri taklit etmemek
-Sık sık öfke nöbetleri geçirmek
TANILAMA SÜRECİ
Otizmde erken tanı çocuk için oldukça önemlidir. Tanının erken konulması ve eğitimin erken yaşta başlayıp yoğunlaştırılmış şekilde devam etmesiyle beraber çocuğun gelişimi olumlu yönde ilerleyecektir.
Ülkemizde Otizm spektrum bozukluğu tanısını yalnızca doktorlar koyabilmektedir. Otizm tanısı 12 aylıktan itibaren konulabilir. Erken yaşta konulan tanı eğitimin hemen başlaması önemlidir. Otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.